A B
AB AC AD AE AG AL AM AN AP AR AS AT AZ

Atorvastatinum

Acţiune terapeutică: Hipolipemiant, inhibitor de HMG-CoA reductază
Categorie de risc pentru sarcină: X
Prescripţie: P-6L
Denumire comercială: Sortis
Mod de acţiune: Este o oligozaharidă ce inhibă competitiv şi reversibil alfa-amilaza pancreatică şi hidrolazele alfa-glucozidaze de la nivelul mucoasei intestinale. Asocierea cu sulfonilureele are efect aditiv datorită mecanismelor de acţiune diferite.
Farmacocinetică: Debut - Lent
Vârf - 1-2 h
T½ - 14 h
Durată - N/A
Indicaţii: Adjuvant al dietei pentru a scădea grăsimile rotale, LDL colesterolul şi nivelele trigliceridelor, pentru a creşte HDL colesterolul în hipercolesterolemia şi dislipidemia mixtă.
Adjuvant pentru reducerea LDL colesterolului şi a celui rotai în hipercolesterolemia familială de rip homozigot.
Dis-beta-lipoproteinemia primară (Frederickson III) la cei care nu răspund adecvat la dietă.
Adjuvant la dietele cu niveluri de trigliceride serice crescure (Frederickson IV).
Adjuvant al dietelor ce reduc nivelele colesrerolului total şi a celui LDL la băieţi şi fete postmenarhal de 10-17 ani cu hipercolesterolemie familială heterozigotă; folosit după încercarea unei terapii prin dietă dacă LDL colesterolul eămâne la 190mg/dL sau mai mare, ori LDL colesterolul rămâne peste 160 mg/dL şi există o istorie familială pozitivă a bolilor CV premarure, sau sunt prezenţi doi sau mai mulţi factoti de risc pentru bolile CV.
Contraindicaţii: Bolile hepatice active sau creşterile inexplicabile ale valorilor testelor funcţionale hepatice. Folosirea cu suc de greapefruit. Sarcina, lacraţia.
Mod de prezentare: Comprimare: 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg.
Dozaj - mod de administrare: PO
Hipercolesterolemia (familială heterozigotă, non-familială şi dislipidemie)
Iniţial: 10-20 mg/zi (40 mg/zi la cei care au nevoie de reducere semnificarivă a LDL colesterolului - mai mare de 45%); apoi poate fi utlizată o doză de 10-80 mg/zi.
Hipercolesterolemia familială homozigotă
10-80 mg/zi. Folosit că adjuvant la tratamentele hipolipemiante.
Hipercoiesterolemia heterozigot familială la copiii între 10 şi 17 ani
Iniţial: 10 mg/zi. Apoi doze individualizate de maxim 20 mg/zi. Doza se va ajusta la un interval de 4 săptămâni sau mai mult.
Efecte adverse: SNC: cefalee, astenie.
Oftalmice: opacifierea cristalinului.
GI: crampe abdominale, constipaţie, diaree, arsuri retrosternale, dispepsie, disfuncţii hepatice, pancreatită, G&V, creşterea transaminazelor serice.
GU: impotenţă.
Deramtologice: rash, prurit, alopecie.
Diverse: hipersensibilitate.
Musculoschetetice: artralgii, mialgii, rabdomioliză.
Respiratorii: faringită, sinuzita.
Precauţii: Istoric de afecţiuni hepatice, alcoolism, infecţii acute severe, traume, afecţiuni metabolice severe, dezechilibre electrolitice.
Interacţiuni medicamentoase: Posibil risc de rabdomioliză: antifungice azolice, ciclosporinâ, eritromicină, niacină, gemfibrozil, clofibrat.
Creşterea nivelelor serice ale digoximdui, contraceptivelor orale.
Cresc nivelele de atorvastatin: eritromicină.
Cresc efectele warfarinei.
Scad nivelele de atorvastatin: colestipol.
Evaluarea şi controlul terapiei: Pentru efect sporit se poate administra cu o răşină chelatoare de acizi biliari. Se vor determina nivelele lipidelor la 2-4 săptămâni şi se va ajusta doza.
Monitorizaţi testele funcţionale hepatice la 6 şi 12 săptămâni de la începera terapiei, la modificarea dozelor, şi apoi de doua ori pe an. Dacă apare creşterea nivelului ALT sau AST de 3 ori peste normal, se va reduce doza sau se va opri administrarea. Se va aprecia nevoia de biopsie hepatică dacă creşterea rămâne după încetarea administrării.
Se va reevalua dieta, greutatea şi se va identifica necesitatea schimbării modului de viaţă.
Testele de laborator: creşte CPK (datorită mialgiei), bilirubina, fosfataza alkalină. Interfera cu testele funcţionale tiroidiene.
Observaţii pentru pacient: Medicamentul ajută la scăderea colesterolului şi a grăsimilor din sânge, prevenind apariţia bolii coronariene.
Poate fi luat cu sau fără mâncare. Se continuă dieta fără colesterol sau grăsimi, efectuarea exerciţiilor regulate, chiar dacă nivelul colesterolului din sânge scade.
Consultaţi dieteticianul pentru a recomanda o dietă adiţională dacă este cazul.
Anunţaţi imediat orice durere musculară inexplicabilă, slăbiciune, sensibilitate crescută, mai ales dacă sunt însoţite de febră.
Folosiţi protectoare împotriva radiaţiilor UV (ochelari de soare, şi alte protectoare solare), pentru a preveni fotosensibilitatea. Evitaţi expunerea prelungită la lumina solară directă sau artificială.
Poate apare somnolenţa sau letargie.
Prezentaţi-vă la controalele de laborator pentru evaluarea eficienţei şi necesităţii ajustării dozelor.
  DespreTop 10Contactaţi-ne inceputul paginii
© 2008 DexX.ro - Copyright XHTML | CSS Gazduire oferita de Ghesi.ro